Tiger meet 2009 Kleine Brogel AB, Belgien.

Hvis man som udefrakommende kommer til et Tiger Meet vil  man ved første øjekast sikkert synes, at folkene i og omkring flyene  mest af alt ligner en flok tigerklædet galninge med meget dyrt og farligt legetøj, men der er mening bag galskaben.

 

Tiger Meet er en traditionsrig militær flyveøvelse med et tætpakket træningsforløb, som har rødder mere end 45 år tilbage. Hele øvelsen er arrangeret af The NATO Tiger Association. Øvelsen bliver afholdt en gang årligt, på ét af Tiger Associations medlemmers hjemmebase.
Selve omstændighederne omkring starten på Tiger Meet er lidt slørede efter NATO Tiger Associations eget udsagn.

 

Begyndelsen på Tiger Meet skete formodentligt ved en venskabelig komsammen mellem USAFEs 79th Tactical Fighter Squadron (79th FS) og Royal Air Forces 74th Squadron tilbage i starten 1960erne, hvor de to eskadriller mødtes omkring en flaske whisky.
Efter opfordring fra den franske forsvarsminister om at forbedre forholdet mellem de enkelte NATOs eskadriller inviterede 79th FS i 1961, RAFs 74th eskadrille og Det Franske Flyvevåbens eskadrille EC 1/12 til RAF Woodbridge i England. Hermed blev The NATO Tiger Association oprettet.
Tigeren er symbolet på styrke, hurtighed og jagtdygtighed, og er et fællestræk ved de tre eskadriller som har tigerhovedet i deres eskadrillemærke. Heraf kommer navnet "NATO Tiger Association og Tiger Meet".

 

 

Tiger Meet har siden 1962 udviklet sig til en militærøvelse i topklasse. Deltagerne flyver et bredt spekter af militære missioner, krydret med lavt flyvning, lufttankning og luftkampe.
De overordnede mål med øvelsen er at styrke sammenholdet mellem NATO-medlemmer, oprettelse og vedligeholdelse af team-ånd og fællesskab mellem de deltagende medlemmer, samt udveksling af erfaringer og samarbejde i overensstemmelse med de militære mål i NATO.

Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture

Gennem tiden har Tiger Meet fået en lang række traditioner, som udspilles under den 14 dags lange øvelse. Traditionerne strækker sig fra de mere officielle til de mere fornøjelige.

Den vigtigste af de officielle traditioner er åbnings- og luknings ceremonien, hvor de deltagende landes flag bliver hejst og chefen for flyvestationen erklærer øvelsen for begyndt med at holde en tale, og afslutter med at råbe ”tiger, tiger, tiger”.


En anden af de mere spøjse traditioner er at piloter og ground crew iklæder sig tøj, hatte, tørklæder, hjelme eller hele dragter med tiger-temaet, ganske underholdende at se på.
Men den tradition, Tiger Meet nok er mest kendt for er at, mindst ét fly fra hver eskadrille er specielbemalet med tigertema. Disse fly kan være ganske flotte og imponerende at se på, i forhold til den normale militære bemaling.

Picture Picture Picture

Klokken 8.00 d. 18. september 2009 blev porten åbnet ved bagindgangen til Kleine Brogel AB.

Ikke mindre end 6000 personer havde tilmeldt sig spotterdagen til NATO Tiger Meet 2009 Kleine Brogel AB, så der var fyldt af mennesker på vejen op mod indgangen.

 

Den store pøbel blev stille og roligt sluset ind på basen, og efter at være blevet, gik turen til fods ind til spotterområdet.
Kort efter kom de første fly taxiende ud, og holdt klar ved startbanen. Efter nogle få minutters lyd det første brøl fra en efterbrænder, da flyene begyndte at tage af.
45 minutter skulle der gå før den sidste af de 50 fly var kommet i luften, og Kleine Brogel var igen stille for en kort tid.
Efter cirka en time fra det første fly lettede, begyndte de første fly at vende tilbage til Kleine Brogel AB for at lande.

Første pass afsluttedes med to overflyvninger af to forskellige 11-skibsformationer med et fly fra hver af de deltagende eskadriller, hvorefter de gik ned til landing.

Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture

I pausen mellem første og andet pass var der forskellige flyvninger, heriblandt to MI-24 Hind fra Det Tjekkiske Flyvevåbens 221 Sqn.

(221 eskadrille) og AB-212AM fra Det Italienske Flyvevåbens 21 Gruppo, samt en overflyvning af en 4-skibsformation bestående af belgisk F-16 med efterfølgende high speed airpower display mod Kleine Brogel AB.

I løbet af dagen ankom der imellem spotterdagens aktiviteter forskellige fly, som skulle deltage i Sanicole Airshow 2009, heriblandt den hollandske F-16 Orange Lion og Redbulls F4U Corsair og B-25.
Andet pas tog af omkring kl. 14.00, og der var lidt mindre fly i dette pass end det første pas, men ikke desto mindre var der fuld knald på take-off alligevel.

Picture Picture Picture

Da andet pass var landet, ankom der en mindre håndfuld deltagere til Sanicol airshow, men der ankom også enkelte Tiger Meet deltagere som kun skulle være på Kleine Brogel AB i weekenden. deriblandt to tyske Tornado fra JBG32 (Jagdbombergeschwader  32) og et portugisisk F-16BM reg. nr. 15136, der sjovt nok også deltager til øvelsen Bold Avenger 2009 på Flyvestation Karup, som foregår sideløbende med Tiger Meet 2009.

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

Generelt må det siges, at jeg er meget positiv over spotterdagen til Tiger Meet 2009. Gode muligheder for at se både fly i luften, taxiende, og som static. Dertil kommer at vejret også viste sig fra den gode side, selvom at det var noget koldt og diset fra morgenstunden af.
Det eneste irritationsmoment, som jeg har skrevet i andre events rapporter, er de tyske og hollandske spotters med deres stiger, men det må man jo nok lære at leve med.
Tiger Meet 2009 Kleine Brogel AB får 5 ud af 5 flares.

 

Tiger Meet 2010 vil blive afholdt af 313 Sqn fra Det Hollandske Flyvevåben på Volken Air Base i Holland.

Picture Picture Picture

Kilde:          

www.tigermeet.org

 

Copyright © 2014 www.Stall.Dk. All rights reserved